Total Respect Management – Vooronderstelling 13“Goed voor je onderneming zorgen, betekent ook goed voor je mensen zorgen”

Deze laatste vooronderstelling is misschien wel de belangrijkste van alle vooronderstellingen, een soort samenvatting en tevens de kern van waaruit Total Respect Management vertrekt. Zelfs al ben je maar een eenmansbedrijf, dan nog blijft deze vooronderstelling cruciaal voor je toekomstig succes.

Maar wat betekent dat goed voor je onderneming of goed voor je mensen zorgen? Wil dit zeggen dat je iedereen in de watten moet leggen en alles zomaar van je mensen aanvaarden? Nee, dat is het niet. Goed voor je onderneming en voor de mensen in je onderneming zorgen, begint met het inzicht van wat je onderneming sterker maakt en wat de mensen in je onderneming nodig hebben om dit te bereiken. Mensen maken het voor je onderneming waar en verdienen daarom evenzeer de juiste aandacht die nodig is om te weten wat voor hen essentieel en belangrijk is.

Goed voor je onderneming en de mensen in je onderneming zorgen, betekent dat je dit geheel met elkaar in balans brengt. Dit wil zeggen dat de doelstellingen van je bedrijf, ook de doelstellingen zijn van de mensen en dat deze kaderen in een gedeelde visie over hoe deze doelstellingen kunnen bereikt worden. Wanneer deze afstemming een feit is, dan krijgt vooronderstelling 13 zijn volle gewicht en zal steun aan de mensen in je bedrijf meteen ook steun aan het bedrijf zelf zijn.

Goed voor je mensen zorgen betekent ook dat je afscheid dient te nemen van die mensen die de visie en doelstellingen van het bedrijf niet delen. Het is niet goed voor hen, niet goed voor hun medewerkers en uiteindelijk ook niet goed voor het bedrijf om hen aan boord te houden. Conflicterende belangen en inzichten zorgen alleen maar voor onrust en onvrede en leiden naar ongelukkige mensen. Het is niet wat je wilt.

Goed voor je mensen zorgen betekent ook dat je hen opleidt en ondersteunt in hun persoonlijke ontwikkeling en het uitbouwen van leiderschap en managementvaardigheden. Door deze ontwikkeling krijg je de mogelijkheid om je mensen meer vrijheid te geven en kun je hen inspireren om zelf de touwtjes in handen te nemen en in het belang van het bedrijf te denken en te handelen. Je krijgt daardoor meer de gelegenheid om aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf te werken.

De juiste aandacht aan je mensen besteden is de beste investering die je kunt doen. Het is een basis voor duurzaam succes. Wanneer je mensen vanuit een gedeelde visie aan de slag gaan, heb je veel minder uitleg nodig om een resultaat te bereiken en hoe meer je mensen zich ontwikkelen, hoe meer ze kunnen meewerken aan het continu verbeteren van de bedrijfsprocessen en het uitvoeren van de taken. Ze willen immers hetzelfde bereiken en kunnen trots zijn op hun verwezenlijkingen.

Als je deze weg bewandelt, creëer je een bedrijfscultuur die in evenwicht is met je strategie en die ervoor zorgt dat je bedrijf mee evolueert met de veranderingen van de markt en de samenleving.

Hoe je dit als manager of bedrijfsleider kunt bewerkstelligen, lees je in het boek “Total Respect Management” (2013, Lannoo Campus), een investering die wel eens de moeite waard kan zijn als je graag van je onderneming een sterk bedrijf met gemotiveerde medewerkers maakt, dat in staat is om op duurzame wijze excellente resultaten te behalen.

Hoe zorg jij voor de mensen in je organisatie?

Peter Blokland