The Killing (Forbrydelsen = Misdrijf)

Eenmaal je deze Deense televisieserie bekeken hebt, is het moeilijk om er geen fan van te zijn. Spannende televisie met onverwachte wendingen en een plot dat zich laag voor laag laat afpellen als een ajuin en slechts op het laatst zijn geheimen prijsgeeft.

Deze serie steunt vooral op het karakter Sarah Lund, de eigenwijze politie-inspecteur (meesterlijk gespeeld door Sofie Gråbøl) die haar collega’s regelmatig voor schut zet en opvalt door de manier waarop ze denkt. Ze denkt namelijk anders dan haar collega’s en ziet wat zij niet zien. Ze legt verbanden die niet voor de hand liggen en die er ogenschijnlijk niet toe doen. Uiteindelijk blijkt echter dat ze het bij het rechte eind heeft en worden de verantwoordelijken en daders ontmaskerd.

Sarah Lund ziet het groter plaatje en kan daardoor de losse eindjes aan elkaar knopen tot er een coherent verhaal tevoorschijn komt, waardoor het ook voor haar collega’s duidelijk wordt. Eenmaal de feiten op een rijtje, is het simpel en zo klaar als een klontje wat er gebeurd is. Ze slaagt hierin, vaak in weerwil van de verwoede pogingen om alles toe te dekken en de tegenkanting die ze ondervindt van haar oversten.

Een van haar oversten is Lennart Brix (gespeeld door Morten Suurballe). In het begin kan hij Sarah niet zo goed volgen en meermaals liggen ze met elkaar overhoop over de te volgen weg. Maar gaandeweg leer Lennart te vertrouwen op de bijzondere gave die Sarah heeft en geeft hij haar de ondersteuning die ze nodig heeft, vaak tegen zijn superieuren in. Uiteindelijk met goed gevolg.

Zelf kan ik me heel goed vinden in het hoofdpersonage. Je ziet zaken die anderen niet zien en het is moeilijk om uit te leggen waarom het is zoals je denkt dat het is. Aanvankelijk ontbreken er immers altijd nog stukjes van de puzzel om het beeld voor iedereen helder te maken, maar zelf heb je er al een glimp van in gedachten en ziet het al voor je geestesoog. Het is een moeilijke situatie als anderen dit niet zien en je soms zelfs uitgelachen wordt voor de, op dat ogenblik, onconventionele opinies en keuzes die je maakt.

Dergelijke situatie is vast en zeker ook herkenbaar voor bepaalde managers in bedrijven, die soms ook zaken zien die anderen blijkbaar niet op dezelfde manier zien en die het dan achteraf toch bij het rechte eind blijken te hebben. Net zoals Sarah zijn zij van nature uit systeemdenkers. Ze zien vanuit het geheel de stukjes van de puzzel en kunnen de ontbrekende stukjes vermoeden, maar dikwijls niet glashelder uitleggen waarom ze dit zo zien.

Niet elke manager in dergelijke positie krijgt echter de steun die Lund van Brix krijgt en daarom blijven problemen in bedrijven en organisaties onopgelost. De gekozen aanpak werkt even om daarna weer in nieuwe problemen te verzanden. Een duurzame uitkomst wordt niet gevonden. De lijken blijven in de kast liggen. Het gebeurt meer dan je vermoedt. Zeker vandaag, nu de druk op korte termijn resultaten, door de aanhoudende crisis, steeds maar toeneemt. Het is de snelste weg naar een nieuwe crisis. Verdachten worden opgepakt, maar de daders gaan vrijuit

Systeemdenken is heel zeker een bijzonder talent. Het is echter ook een vaardigheid die je kunt aanleren en aanscherpen. Het ontwikkelen van helikopterzicht en het zien van verbanden tussen losstaande elementen is iets dat vandaag steeds meer nodig zal zijn. Alles wordt immers complexer en het lijkt erop dat de werkelijkheid de eigen oorzaken wil toedekken. Snelle verandering en een overvloed aan informatie en kennis, maken het niet makkelijk om door het bos nog de bomen te zien. Het is echter exact dit wat systeemdenken voor jou kan betekenen. Orde brengen in de chaos en alles uiteindelijk omtoveren tot een simpel en helder verhaal, dat door iedereen verstaan wordt.

Wanneer je dit voor een hele organisatie wenst te bekomen, dan is Total Respect Management een methode die je op weg zet om dit te bewerkstelligen. Deze systemische en integrale management methode laat je toe om de kwaliteit van je perceptie en je niveau van bewustzijn te verhogen, waardoor je als vanzelf het overzicht creëert waarmee je de losse eindjes aan elkaar kunt knopen. Het is een vaardigheid die je in staat stelt om steeds opnieuw de juiste beslissingen te nemen en een duurzaam resultaat te bereiken.

Ben jij ook een systeemdenker?

Peter Blokland