Je eerste schooldag van een nieuw schooljaar is altijd een beetje spannend. Wie zal er in je klas zitten? Heb je een Juf of is het een Meester? Gaat die grappig, streng of gewoon saai zijn? Welke vakken staan er op het programma? Zal het een interessant jaar worden, met nieuwe vriendjes of vriendinnetjes? Zal je hard moeten werken om de punten bijeen te harken?

Misschien herinner je nog wel dat gevoel van een eerste schooldag. Toch wel een klein beetje spannend en niet iets dat je geheel onverschillig kon laten. Misschien is het gevoel wel een klein beetje hetzelfde als je terug uit verlof komt en weer aan de slag gaat.

Als ondernemer is het elke dag misschien wel een nieuwe schooldag. Zullen nieuwe klanten zich aanmelden? Kun je je producten in de aandacht brengen van de markt? Maak je kennis met nieuwe (zaken)partners? Zullen de leveranciers op tijd leveren en zal alles in orde zijn? En nog zoveel meer onzekerheden en vragen die telkens weer opnieuw opkomen. Ondernemen en het besturen van organisaties en bedrijven leidt je steeds vaker in een gebied vol onzekerheden van mogelijkheden en gevaren.

Vandaag is dit nog meer het geval dan gisteren en waarschijnlijk zal morgen nog meer risico met zich meebrengen. Alles wordt immers steeds complexer en verandering komt aan een steeds hoger tempo op je af. Het maakt dat je er best werk van maakt om het effect van onzekerheid op je doelstellingen goed te begrijpen, zodat je dit als een voordeel kunt benutten. Het stelt je in staat om opportuniteiten op een goede manier te benutten, je sterktes in te zetten, je zwakheden aan te pakken en gevaren op tijd te neutraliseren. Risico management is eigenlijk de dagelijkse taak van elke bedrijfsvoerder, manager of uitvoerder. Elk op zijn niveau van verantwoordelijkheid!

Peter Blokland